Top 20 GK Questions with Answers for SSC and UPSC 2016

1. Who of the following has been conferred with 2015 Sangita Kalanidhi award?

[A]Sudha Ragunathan

[B]Trichur Ramachandran

[C]Sanjay Subrahmanyam

[D]T V Gopalakrishnan

Answer : C

2. Which of the following States is planning to construct the first ever underwater road tunnel in the country?

[A]Tamil Nadu

[B]Gujarat

[C]Andhra Pradesh

[D]Kerala

Answer : C

3. Bajrang Punia is related to which of the following sports?

[A]Basketball

[B]Volleyball

[C]Wrestling

[D]Swimming

Answer : C

4. The headquarters of the Reporters Without Borders (RWB), an international NGO, are located at which city?

[A]New York

[B]Paris

[C]London

[D]Berlin

Answer : B

5. Subir Sen, who passed away recently, was related to which of the following fields?

[A]Singer

[B]Painter

[C]Human rights activist

[D]Scholar

Answer : A

6. Which of the following countries new Parliament building is built by India?

[A]Bhutan

[B]Afghanistan

[C]Nepal

[D]Maldives

Answer : B

7. Arunima Sinha is related to which of the following fields?

[A]Journalist

[B]Politician

[C]Mountaineer

[D]Terpsichorean

Answer : C

8. Which of the following states celebrate the Raja Rani Music Festival?

[A]Mizoram

[B]Nagaland

[C]Tamil Nadu

[D]Odisha

Answer : D

9. Who of the following has been appointed as the CMD of Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL)?

[A]Nikhil Chopra

[B]Amitabh Mathur

[C]B P Rao

[D]Atul Sobti

Answer : D

10. Which of the following state governments has launched the Janma Bhoomi – Maa Vooru programme?

[A]Karnataka

[B]Andhra Pradesh

[C] Telangana

[D]Odisha

Answer : B

11. What is the mascot of the 2016 South Asian Games?

[A]Chikor

[B]Shera

[C]Tikhor

[D]Appu

Answer : C

12. Who of the following Indians have won the 2016 Queen’s Young Leaders award?

[A]Ramesh Kapil & Sudha Madhavi

[B]Ramesh Kapil & Neha Swain

[C]Kartik Sawhney & Neha Swain

[D]Kartik Sawhney & Sudha Madhavi

Answer : C

13. On which date, the National Energy Conservation Day is observed in India?

[A]January 11

[B]December 14

[C]March 15

[D]June 29

Answer : B

14. Which of the following countries has been hit by the powerful Typhoon Melor, recently?

[A]Indonesia

[B]Maldives

[C]Philippines

[D]Myanmar

Answer : C

15. Who of the following has been named as the 2015 European Tour Golfer of the Year?

[A]Phil Mickelson

[B]Justin Rose

[C]Rory McIlroy

[D]Jordan Spieth

Answer : C

16. Galkynysh natural gas field is located in which of the following countries?

[A]Iran

[B]Iraq

[C]Kuwait

[D]Turkmenistan

Answer : D

17. Who of the following has received the prestigious International Human Rights Award for the year 2015?

[A]John Carol

[B]Leo Cornelio

[C]Maria Stephen

[D]Fulton Sheen

Answer : B

18. Who of the following is the author of the book titled – ‘flood of Fire’?

[A]Jhumpa Lahiri

[B]Anita Desai

[C]Amitav Ghosh

[D]Vikram Seth

Answer : C

19. India’s first National Organ and Tissue Transplant Organization (NOTTO) has been set up in which city?

[A]Mumbai

[B]New Delhi

[C]Hyderabad

[D]Chennai

Answer : B

20. Who of the following has been awarded the 2016 Genesis prize?

[A]Jonathan Zalman

[B]Michael Bloomberg

[C]Michael Douglas

[D]Itzhak Perlman

Answer : D

Previous Quiz General Knowledge Next Quiz

 

Spread the love

Leave a Reply