GK Questions with Answers For Competitive Exams SSC CGL 2016 Set 5

Previous General Knowledge Next

1.    The Bhakti Movement was first organized by

A.  Nanak

B.  Kabir

C.  Ramanuja

D.  Ramananda

Answer : C

2.    An example of Chola architecture cab be seen at

A.  Kanchipuram

B.  Mahabalipuram

C.  Tanjore

D.  Ellora

Answer: C

3.    Panchantra was written by

A.  Kaladisa

B.  Vishnu Sharma

C.  Tulsidas

D.  Banabhatta

Answer: B

4.    Decimal system was introduced by

A. Aryabhatta

B. Brahmagupta

C. Bhaskara

D. None of these

Answer: C

5.    Who is known as the “Napoleon of India”?

A.  Samudragupta

B.  Akbar

C.  Chandragupta

D.  Ashoka

Answer: A

6.    Who was the founder of the Gupta dynasty?

A.  Chandragupta I

B.  Chandragupta II

C.  Samudragupta

D.  Skandgupta

Answer: A

7.    The stone Age people had the first domestic

A.  Asses

B.  Dogs

C.  Horses

D.  Sheep

Answer: D

8.    The Government invention of man in Palaeolithic Age was

A. potter’s Wheel

B. Fire

C. metal implements

D. spinning of cloth

Answer: B

9.    Which was the first metal used by man?

A.  Copper

B.  Silver

C.  Bronze

D.  Brass

Answer: A

10. Which one of the following Harappan sites had a dock?

A.  Harappa

B.  Mohenjodaro

C.  Lothal

D.  Alamgirpur

Answer: C

11. The extreme form of Ahimsa or non violence is practiced in

A.  Jainism

B.  Hinduism

C.  Buddhism

D.  Sikhism

Answer: C

12. The Aryans came to India from

A.  South East Asia

B.  Eastern Europe

C.  Central Asia

D.  None of the above

Answer: C

13. Alexander died at

A. Patala

B. Taxila

C. Babylon

D. Gedrosia

Answer: C

14. The Gandhi Mandapam where Gandhiji’s ashes were placed before immersion is in

A.  Kanyakumari

B.  Gandhinagar

C.  Ahmedabad

D.  Ganga

Answer: A

15. Who introduced the system of Local boards or Local Bodies in India?

A.  Lord Lytton

B.  Lord Ripon

C.  Lord Curzon

D.  Lord Mayo

Answer: B

16. Who introduced the system of Local boards or Local Bodies in India?

A.  Lord Lytton

B.  Lord Ripon

C.  Lord Curzon

D.  Lord Mayo

Answer: B

17. Which of the following Harappan sites had a dock?

A.  Lothal

B.  Harappa

C.  Alamgirpur

D.  Mohenjodaro

Answer: A

18. The Indus Valley Civilization belongs to the

A.  Palaeolithic Age

B.  Mesolithic Age

C.  Neolithic Age

D.  Chalcolithic Age

Answer: C

19. The family of the Rig Vedic Aryans was

A.  Matriarchal

B.  Matrilineal

C.  Patrilineal

D.  Patriarchal

Answer: D

20. The fourth Buddhist Council was held at

A.  Rajagriha

B.  Vaishali

C.  Kundalavana

D.  Patliputra

Answer: C

21. The first Buddhist Council was held in the reign of

A.  Ajatashatru

B.  Ashoka

C.  Kanishka

D.  Bimbisara

Answer: A

22. Lord Buddha was born in

A.  Vaishali

B.  Pataliputra

C.  Lumbini

D.  Bodh Gaya

Answer: C

23. The largest grant of villages to temples and brahmana was given by the ruling dynasty known as

A.  The Palas

B.  The Guptas

C.  Pratiharas

D.  Rashtrakutas

Answer: B

24. Adigranth is the religious book of

A.  Parsis

B.  Sikhs

C.  Hindus

D.  Buddhists

Answer: B

25. The first President of the Republic of India was

A.  V.V. Giri

B.  Dr. Radhakrishnan

C.  Dr. Rajendra Prasad

D.  Zakir Hussain

Answer: C

26. The French Revolution took place in the year

A.  1647

B.  1729

C.  1775

D.  1789

Answer: D

27. Which metal was first used by the Indus people?

A.  Gold

B.  Silver

C.  Tin

D.  Carlinean

Answer: B

28. Which of the following regions did not form the part of Ashoka’s empire?

A.  Taxila

B.  Kanauj

C.  Kashmir

D.  Madras

Answer: D

29. The founder of the first Afghan rule in India was

A.  Sikandar Lodi

B.  Sher Shan Suri

C.  Bahlul Lodi

D.  Ibrahim Lodi

Answer: D

30. The Indus Valley houses were built of

A. Bamboos

B. Wood

C. Bricks

D. Stone

Answer: C

Previous General Knowledge Next
Spread the love

Leave a Reply