History GK Questions and Answers for SSC CGL 2017

1. The President of Lahore Session of Indian National Congress (1920) was–
Ans : Jawaharlal Nehru

2. Who of the following dedicated the caves in Nagarjuni Hills to the Ajivikas ?
Ans : Dasharatha

3. Which Sultan of Delhi brought Ashokan Pillar to Delhi ?
Ans : Firozshah Tuglaq

4. Who abolished Sati system?
Ans : Lord William Bentinck

5. In vedic period which animal was known as ‘Aghanya’ ?
Ans : Cow

6. According to Kutiliya Arthashastra the-Civil Courts were called–
Ans : Dharmasthiya

7. For the first time the token currency was introduced in India by–
Ans : Mohammad-bin-Tughlaq

8. Which one of the following vows was added by Mahavira ?
Ans : Celibacy

9. Earliest human species is–
Ans : Australopithecus

10. From where the first war of independence started in 1857 ?
Ans : Meerut

  • The International Day for Elimination of Racial Discrimination is observed on 21st March.
  • Number of districts in Bangladesh having borders with India is-30 
  • The present base year for calculating wholesale price index number is 1991-92. 
  •  On September 1, 2007 Life Insurance Corporation of India completed its 50 years.
  • Nuclear Non-Proliferation Treaty (NPT) has not been signed by India.
  • The last Mughal Emperor was Bahadur Shah Jafar.
  • 2008 – International Year of Potato.
  • The Supreme Court consists of a Chief Justice and 25 Judges.
  • ‘New Horizons’ spacecraft – NASA to study Pluto.
  •  Merdeka Cup is related with the game of Football.
  • The metal used to make lightning conductors is Copper.
  •  Formosa was the old name of Taiwan.
  • Anousheh Ansari is the first woman space tourist.
  • International Women’s Day – March 8. 
  • Washing of peeled vegetables removes vitamin C from them.
  • Dada Saheb Phalke Award is given for excellence in the field of cinema.
  • USA has an Unwritten Constitution.
  • India Wins Freedom is the autobiography of Abul Kalam Azad. 
  • Dry farming methods does not help in conserving soil fertility and moisture.
  • Fluid part of blood, devoid of corpuscles – Plasma. 
  • Ripe grapes contain Fructose.
  • Phenol is widely used in the plastic industry for manufacturing bakelite.
  • The full form of ECB is External Commercial Borrowing. 
  •  The Indian Parliament is competent to enact law on a State subject if emergency under Article 352 is in operation.
Spread the love

Leave a Reply