Indian History Questions with Answers for SSC 2018

1.    The Bhakti Movement was first organized by  

A.  Nanak

B.  Kabir

C.  Ramanuja

D.  Ramananda

Answer : C

 

2.    An example of Chola architecture cab be seen at 

A.  Kanchipuram

B.  Mahabalipuram

C.  Tanjore

D.  Ellora

Answer: C

 

3.    Panchantra was written by  

A.  Kaladisa

B.  Vishnu Sharma

C.  Tulsidas

D.  Banabhatta

Answer: B

 

4.    Decimal system was introduced by

A. Aryabhatta

B. Brahmagupta

C. Bhaskara

D. None of these

Answer: C

 

5.    Who is known as the “Napoleon of India”?

A.  Samudragupta

B.  Akbar

C.  Chandragupta

D.  Ashoka

Answer: A

 

6.    Who was the founder of the Gupta dynasty? 

A.  Chandragupta I

B.  Chandragupta II

C.  Samudragupta

D.  Skandgupta

Answer: A

 

7.    The stone Age people had the first domestic

A.  Asses

B.  Dogs

C.  Horses

D.  Sheep

Answer: D

 

8.    The Government invention of man in Palaeolithic Age was  

A. potter’s Wheel

B. Fire

C. metal implements

D. spinning of cloth

Answer: B

 

9.    Which was the first metal used by man?  

A.  Copper

B.  Silver

C.  Bronze

D.  Brass

Answer: A

 

10. Which one of the following Harappan sites had a dock? 

A.  Harappa

B.  Mohenjodaro

C.  Lothal

D.  Alamgirpur

Answer: C

 

11. The extreme form of Ahimsa or non violence is practiced in  

A.  Jainism

B.  Hinduism

C.  Buddhism

D.  Sikhism

Answer: C

 

12. The Aryans came to India from

A.  South East Asia

B.  Eastern Europe

C.  Central Asia

D.  None of the above

Answer: C

 

13. Alexander died at  

A. Patala

B. Taxila

C. Babylon

D. Gedrosia

Answer: C

 

14. The Gandhi Mandapam where Gandhiji’s ashes were placed before immersion is in

A.  Kanyakumari

B.  Gandhinagar

C.  Ahmedabad

D.  Ganga

Answer: A

 

15. Who introduced the system of Local boards or Local Bodies in India?  

A.  Lord Lytton

B.  Lord Ripon

C.  Lord Curzon

D.  Lord Mayo

Answer: B

 

16. Who introduced the system of Local boards or Local Bodies in India?  

A.  Lord Lytton

B.  Lord Ripon

C.  Lord Curzon

D.  Lord Mayo

Answer: B

 

17. Which of the following Harappan sites had a dock?  

A.  Lothal

B.  Harappa

C.  Alamgirpur

D.  Mohenjodaro

Answer: A

 

18. The Indus Valley Civilization belongs to the

A.  Palaeolithic Age

B.  Mesolithic Age

C.  Neolithic Age

D.  Chalcolithic Age

Answer: C

 

19. The family of the Rig Vedic Aryans was  

A.  Matriarchal

B.  Matrilineal

C.  Patrilineal

D.  Patriarchal

Answer: D

 

20. The fourth Buddhist Council was held at  

A.  Rajagriha

B.  Vaishali

C.  Kundalavana

D.  Patliputra

Answer: C

 

 

Spread the love

Leave a Reply