Latest Objective Type GK Questions for UPSC 2016

1. Which film has bagged the 2016 Berlin film festival’s Golden Bear award?

[A]Death in Sarajevo

[B]Fuocoammare

[C]Ottaal

[D]A Separation
Answer : B

 

2. India’s first ever Gender Park has been inaugurated in which state?

[A]Odisha

[B]Assam

[C]Kerala

[D]Tripura

Answer : C

 

3. The World Day of Social Justice is observed on which date?

[A]February 20

[B]March 12

[C]April 23

[D]June 14

Answer : A

 

4. Tropical Cyclone Winston has recently hit which country?

[A]Fiji

[B]Malta

[C]Malaysia

[D]Myanmar

Answer : A

 

5. Which film has won the Remi Award at the 2016 WorldFest Houston International Film Festival?

[A]Kanavu Variyam

[B]Veeravan

[C]Aanazhagan

[D]Kalla Manna

Answer : A

 

6. Who is appointed as MD and CEO of Metropolitan Stock Exchange of India (MSEI)?

[A]Vishal Singhal

[B]Udai Kumar

[C]Ashoka Pathak

[D]Saurabh Sarkar

Answer : B

 

7. Which country’s Parliament has become the first in world to run entirely on solar power?

[A]Ukraine

[B]Germany

[C]Portugal

[D]Pakistan

Answer : D

 

8. Which city has topped the list in the Mercer’s Quality of Living Ranking 2016?

[A]Singapore

[B]Vienna

[C]Damascus

[D]Zurich

Answer : B

 

9. Who has become the first ever lyricist to enter the Guinness Book of World Records?

[A]Gulzar

[B]Javed Akhtar

[C]Sameer Anjaan

[D]Anand Bakshi

Answer : C

 

10. Paani Foundation has announced to work with which state government to resolve water crisis in the state?

[A]Bihar

[B]Gujarat

[C]Maharashtra

[D]Odisha

Answer : C

 

11. The World Radio Day is observed on which date?

[A]February 13

[B]March 15

[C]April 15

[D]July 6

Answer : A

 

12. ONV Kurup, who died recently, was a famous poet of which language?

[A]Tamil

[B]Malayalam

[C]Telugu

[D]Urdu

Answer : B

 

13. Who has won the best actor award at the 2016 BAFTA awards?

[A]Matt Damon

[B]Eddie Redmayne

[C]Leonardo DiCaprio

[D]Michael Fassbender

Answer : C

 

14. Which bank has launched ‘Japan Desk’ to facilitate Japanese corporates investing in India?

[A]State Bank of India

[B]Punjab National Bank

[C]Bank of Baroda

[D]Dena Bank

Answer : A

 

15. Who has been conferred with the Knight of the Legion of Honour, France’s highest civilian honour?

[A]JJ Valaya

[B]Ritu Kumar

[C]Manish Malhotra

[D]Manish Arora

Answer : D

 

16. Which e-commerce company has launched ‘Tatkal’ initiative for small and medium businesses?

[A]Amazon

[B]Flipkart

[C]Ebay India

[D]Jabong

Answer : A

 

17. What is the name of the recently launched India’s Cheapest Smartphone?

[A]Bharat 47

[B]Global India 66

[C]Freedom 251

[D]Fighter 4

Answer : C

 

18. Which state government has signed an agreement with taxi aggregator Uber to create 75,000 jobs across the state?

[A]Gujarat

[B]Maharashtra

[C]West Bengal

[D]Karnataka

Answer : B

 

19. Who is the chairman of the recently created Tax Policy Council (TPC) in India?

[A]Union Finance Minister

[B]Secretary of Department of Financial Services

[C]Secretary of Department of Economic Affairs

[D]Chairman of Central Board of Direct Taxes (CBDT)

Answer : A

 

20. The World Cancer day is observed on which date?

[A]February 4

[B]February 12

[C]March 17

[D]April 9

Answer : A

 

Spread the love

Leave a Reply