Objective Type GK Questions for SSC CGL 2016

1.    The first Buddhist Council was held in the reign of  

A.  Ajatashatru

B.  Ashoka

C.  Kanishka

D.  Bimbisara

Answer: A

 

2.    Lord Buddha was born in  

A.  Vaishali

B.  Pataliputra

C.  Lumbini

D.  Bodh Gaya

Answer: C

 

3.    The largest grant of villages to temples and brahmana was given by the ruling dynasty known as 

A.  The Palas

B.  The Guptas

C.  Pratiharas

D.  Rashtrakutas

Answer: B

 

4.    Adigranth is the religious book of  

A.  Parsis

B.  Sikhs

C.  Hindus

D.  Buddhists

Answer: B

 

5.    The first President of the Republic of India was  

A.  V.V. Giri

B.  Dr. Radhakrishnan

C.  Dr. Rajendra Prasad

D.  Zakir Hussain

Answer: C

 

6.    The French Revolution took place in the year 

A.  1647

B.  1729

C.  1775

D.  1789

Answer: D

 

7.    Which metal was first used by the Indus people?

A.  Gold

B.  Silver

C.  Tin

D.  Carlinean

Answer: B

 

8.    Which of the following regions did not form the part of Ashoka’s empire? 

A.  Taxila

B.  Kanauj

C.  Kashmir

D.  Madras

Answer: D

 

9.    The founder of the first Afghan rule in India was  

A.  Sikandar Lodi

B.  Sher Shan Suri

C.  Bahlul Lodi

D.  Ibrahim Lodi

Answer: D

 

10. The Indus Valley houses were built of

A. Bamboos

B. Wood

C. Bricks

D. Stone

Answer: C

 

 

Spread the love

Leave a Reply