General Awareness Objective type Questions

1.       A council of Eight Ministers known as the Ashta Paradhan assisted?

A.      Sher Shah

B.      Balaji Baji Rao

C.       Shivaji

D.      Ahmad Shah Abdali

Answer:C

2.       Lord Buddha made his first sermon at

A.      Sarnath

B.      Pataliputra

C.      Kapilavasthu

D.      Lumbini Gardens

Answer:A

3.       Taj Mahal is on the banks of

A.      Tapti

B.      Ganges

C.      Jamuna

D.      Cauvery

Answer:C

4.       Indian Napoleon was

A.      Chandra Gupta I

B.      Samudra Gupta

C.      Skanda Gupta

D.      Chandra Gupta

Answer:B

5.       Kanishka followed

A.      Jainism

B.      Sikhism

C.      Hinduism

D.      Buddhism

Answer:D

6.       The Mughal Empire reached its zenith of expansion under

A.      Akbar

B.      Humayun

C.      Aurangazeb

D.      Shahjehan

Answer:C

7.       Do or Die slogan is associated with

A.      Mahatma Gandhi

B.      Bala Gangadhara Tilak

C.      Jawaharlal Nehru

D.      Nethaji

Answer:A

8.       The Indian National Congress was founded by

A.      Mahatma Gandhi

B.      Annie Besant

C.      W.C.Bannerji

D.      A.O.Hume

Answer:D

9.       The Civil services in India was established by

A.      Lord Rippon

B.      Lord Dalhousie

C.      Lord William Bentick

D.      Lord Cornwallis

Answer:A

10.   The founder of Portuguese power in India was

A.      Danes

B.      Salsette

C.      Albuquerque

D.      Vasco–da–gama

Answer:C

Next Quiz

 

One thought on “General Awareness Objective type Questions

Leave a Reply