Top 50 GK Question with Answer for Competitive Exams | GK Quiz 2020

Top 50 GK Question with Answer for competitive exams PDF. Get Free online GK Updates 2019 2020 for competitive Exams here we have top 50 GK Questions with answer for Competitive Exam. Complete GK and current affairs test series and objective type GK Questions and Answers.

Top 50 GK Question with Answer

1.    The first Buddhist Council was held in the reign of

A.  Ajatashatru

B.  Ashoka

C.  Kanishka

D.  Bimbisara

Answer: A

2.    Lord Buddha was born in

A.  Vaishali

B.  Pataliputra

C.  Lumbini

D.  Bodh Gaya

Answer: C

3.    The largest grant of villages to temples and brahmana was given by the ruling dynasty known as

A.  The Palas

B.  The Guptas

C.  Pratiharas

D.  Rashtrakutas

Answer: B

4.    Adigranth is the religious book of

A.  Parsis

B.  Sikhs

C.  Hindus

D.  Buddhists

Answer: B

5.    The first President of the Republic of India was

A.  V.V. Giri

B.  Dr. Radhakrishnan

C.  Dr. Rajendra Prasad

D.  Zakir Hussain

Answer: C

6.    The French Revolution took place in the year

A.  1647

B.  1729

C.  1775

D.  1789

Answer: D

7.    Which metal was first used by the Indus people?

A.  Gold

B.  Silver

C.  Tin

D.  Carlinean

Answer: B

8.    Which of the following regions did not form the part of Ashoka’s empire?

A.  Taxila

B.  Kanauj

C.  Kashmir

D.  Madras

Answer: D

9.    The founder of the first Afghan rule in India was

A.  Sikandar Lodi

B.  Sher Shan Suri

C.  Bahlul Lodi

D.  Ibrahim Lodi

Answer: D

10. The Indus Valley houses were built of

A. Bamboos

B. Wood

C. Bricks

D. Stone

Answer: C

11. The 61st National School Athletic championship started on 29 January 2016 in which of the following states?
A.    Tamil Nadu
B.    Haryana
C.    Kerala
D.    BiharAnswer : C

 

12. By winning the Australian Open 2016 on 29 January 2016, the pair of Sania Mirza and Martina Hingis has won how many titles in a row?
A.    Seven
B.    Eight
C.    Twelve
D.    Nine Answer : B  
 13. In which state the Akshay Kumar-led film Airlift was made tax-free?
A.    Maharashtra
B.    Uttar Pradesh
C.    Rajasthan
D.    Madhya Pradesh Answer : B  
 14. The Legislative Department in the Ministry of Law & Justice on 28 January 2016 constituted an expert committee to review the Specific Relief Act of
A.    1877
B.    1948
C.    1963
D.    1973 Answer : C  
15. Who won the 12th Sub-Junior National billiards championship title in the fourth week of January 2016?
A.    Ishika Shah
B.    Doyel Dey
C.    Anushi Seth
D.    Lahiri Sinapara Answer : B  
16. Which of the following Indians is not named in the “50 World’s Wealthiest People” which is released by Wealth-X ?
A. Dilip Shanghvi
B. Azim Premji
C. Hinduja Brothers
D. Mukesh Ambani Answer : C  
17. Which of the following company has acquired global consulting and technology services company KBACE Technologies ?
A. TCS
B. Cognizant
C. Accenture
D. Amazon Answer : B  
18. Birth anniversary of Lala Lajpat Rai observes on which date ?
A. January 27
B. January 25
C. January 26
D. January 28 Answer : D  
19. Who was appointed as Lokayukta of Uttar Pradesh on 28 January 2016?
A.    Ranjan Gogoi
B.    Prafulla C Pant
C.    Sanjay Mishra
D.    Virendra Singh Answer : C  
 20. The guitarist and songwriter Paul Kantner who died on 28 January 2016 was founder of which psychedelic rock band?
A.    Pink Floyd
B.    The Doors
C.    Jefferson Airplane
D.    Tame Impala Answer : C  
21.       In which language were the Sangam classics written?
A. Tamil
B. Telugu
C. Kannada
D. Malayalam
Answer : A  
22.       Which one of the following divinity of Rigveda?
A. Marut ‘
B. Agni
C. Agni
D. Varuna
Answer : D  
23.       The Indus valley civilization flourished during
A. 5000 – 3500
B. 3000 – 1500 B.C
C. 2500 – 1750 B.C
D. 1500 – 500 B.C
Answer : C  
24.       The Indus valley civilization was discovered in
A. 1902
B. 1921
C. 1922
D. 1932
Answer : B  
25.       The main occupation of the people of the Indus valley civilization was
A. Agriculture
B. cattle rearing
C. hunting
D. trade
Answer : A  
26.       Which one of the following Harappan sites had a dock?
A. Harappa
B. Mohenjodaro
C. Lothal
D. Alamgirpur
Answer : C  
27.       Which one of the following contains the Gayatri Mantra?
A. Rigveda
B. Yajurveda
C. Upanishad
D. Samaveda
Answer : A  
28.       The extreme form of Ahimsa or non violence is practiced in
A. Jainism
B. Hinduism
C. Buddhism
D. Sikhism
Answer : C  
29.       The Aryans at first settled in
A. Gujarat
B. Punjab
C. Sindh
D. Kashmir
Answer : B  
30.       Rabi crops of the Indus Valley are
A. Rice and wheat
B. Wheat and cotton
C. Barley and rice
D. Wheat and Barley
Answer : D
31.  The famous temple of Kailasa, hewn out of the rock, is at
A. Ellora
B. Badami
C. Mahabalipuram
D. Elephanta
Answer : A    
32.       The Aryans came to India from
A. South East Asia
B. Eastern Europe
C. Central Asia
D. None of the above
Answer : C  
33.       The earliest example of a land grant is provided by an inscription
A. the guptas
B. the mauryas
C. the satavahanas
D. the mahameghavahanas
Answer : C  
34.       Alexander died at
A. Patala
B. Taxila
C. Babylon
D. Gedrosia
Answer : C  
35.       Everyone knows ‘The Taj Mahal’. It was built by the Emperor Shah Jahan, but for whom?
A. Jahani Mahal
B. Farida Mahal
C. Mumtaz Mahal
D. Toba Begum Answer : C  
36.       Who introduced the system of Local boards or Local Bodies in India?
A. Lord Lytton
B. Lord Ripon
C. Lord Curzon
D. Lord Mayo
Answer : B
37.       Which of the following Harappan sites had a dock?
A. Lothal
B. Harappa
C. Alamgirpur
D. Mohenjodaro
Answer : A  
38.       The Indus Valley Civilization belongs to the
A. Palaeolithic Age
B. Mesolithic Age
C. Neolithic Age
D. Chalcolithic Age
Answer : C  
39.       The family of the Rig Vedic Aryans was
A. Matriarchal
B. Matrilineal
C. Patrilineal
D. Patriarchal
Answer : D  
40.       The fourth Buddhist Council was held by
A. Chandragupta
B. Ashoka
C. Harashavardhana
D. Kanishka
Answer : D  
41.       In the Battle of Wandiwash, the English defeated
A. the Dutch
B. the French
C. the Portuguese
D. None of these
Answer : B  
42.       Indian Navy Act was passed on
A. 1921
B. 1925
C. 1927
D. 1930
Answer : C  
43.       The first president of the Republic of India was
A. V.V.Giri
B. Zakir Hussain
C. Dr.Radhakrishnan
D. Dr.Rajendra Prasad
Answer : D  
44.       The first ruler of Pala dynasty was
A. Gopala
B. Dharmapala
C. Bhaskaravarman
D. None of these
Answer : A  
45.       The first to establish regular trade with India was
A. Dutch
B. Portuguese
C. French
D. English
Answer : B  
46.       The king of Kalinga in the Maurya period was
A. Simuka
B. Kharavela
C. Kuvishka
D. Kanishka
Answer : B  
47.       Sea route in India was discovered by
A. Columbus
B. Amundsen
C. Vasco–da–gama
D. None of these
Answer : C  
48.       The treaty of Seringapatnam was between Cornwallis and
A. Haider Ali
B. Chand Bibi
C. Tipu Sultan
D. Nizam of Hyderabad
Answer : C  
49.       The Mauryan dynasty was overthrown by
A. Kanishka
B. Harsha
C. Samudragupta
D. Pushyamitra Sunga
Answer : D  
50.       Who among the following was not an exponent of Bhakti movement ?
A. Shankaracharya
B. Nanak
C. Ramanada
D. Kabir
Answer : A

Leave a Reply